Elemen Penting Arsitektur Masjid di Iran

Elemen Penting Arsitektur Masjid di Iran

Dari zaman Islam pencapaian seni bina dari dinasti Seljuq, Il-Khanid, dan Safavid sangat penting. Pada masa itu bandar-bandar Iran seperti Neyshabur, Isfahan, dan Shiraz menjadi antara bandar-bandar besar dunia Islam, dan banyak masjid, madrasah, kuil, dan istana mereka membentuk tradisi seni bina yang jelas Iran dalam lingkungan Islam yang lebih besar.

sumber : https://www.tehrantimes.com

Berikut Elemen Penting Arsitektur Masjid di Iran :

Penggunaan iwans (porticos)

Sebuah iwan adalah ruang berkubah yang membuka satu sisi ke halaman. Ide dari iwan itu dibangunkan di Iran pra-Islam di mana ia digunakan dalam seni bina monumental dan maharaja.

Penggunaan lengkungan yang meluas

Kedua-dua monumen terkenal, Taj Mahal untuk seni bina Mughal dan Masjid Besar Isfahan untuk arsitektur Parsi memaparkan contoh fakta ini. Ia dibina atas sebab-sebab estetik, serta meletakkan tingkap dan mengurangkan tahap cahaya matahari untuk mencurahkan ke dalam bangunan.

Taman, air pancur, dan kolam renang

Air memainkan peranan utama dalam reka bentuk gaya Iran: ribuan tahun sebelum penemuan pam air pertama, ahli pertanian Parsi mencipta qanat (saluran air subterranean) berdasarkan undang-undang hidraulik mereka. Taman-taman yang luas dan kolam renang dengan air pancur sentiasa menjadi ciri utama seni bina Parsi dari masa ke masa. Di masjid tradisional, madrasa, rumah, ia digunakan untuk pembersihan, estetika atau keduanya.

Kubah

Tradisi kasta bangunan kubah bermula dari senibina Mesopotamia yang paling awal apabila kubah menjadi sebahagian daripada bangunan kerana kekurangan kayu di banyak kawasan dataran tinggi Iran. Dalam Persia Purba, kubah telah dikaitkan dengan sisi kehidupan ilahi, kerana bentuk bulatnya mewakili kesempurnaan, keabadian dan langit.

Kubah berpindah ke barisan hadapan seni bina Parsi semasa zaman Sasanian (224 hingga 651 CE) dan mereka berkembang melalui zaman yang berlainan sehingga Dinasti Safavid (1501-1732) ketika kubah Persia generasi terakhir dicirikan oleh profil bulbous yang tersendiri dan karya-karya yang mengagumkan. Dalam reka bentuk bandar Parsi, kubah di tempat-tempat ibadat dan tempat-tempat awam, termasuk bazar tradisional, karavan, sekolah dan mandi, direka bentuk sedemikian rupa yang boleh dilihat dari pelbagai kawasan bandar atau luar bandar.

Kubah-kubah biasanya bersifat double-shelled. Walaupun cangkang dalaman direka untuk membawa berat struktur, shell luar berfungsi sebagai kedua-dua elemen hiasan dan sebagai penebat terhadap unsur-unsur. Bentuk aerodinamik kubah juga menjadikan struktur lebih mampan.

Simetri

Seni bina Iran menggunakan geometri simbolik yang berlimpah, menggunakan bentuk murni seperti lingkaran dan alun, dan rancangan berdasarkan susun atur yang simetri yang memaparkan halaman dan ruang segi empat tepat. Senibina Sassanid dihiasi dengan ukiran batu atau relief stuko dan menggunakan mosaik batu yang berwarna-warni. Hidangan emas dan perak yang indah, mangkuk, dan tukang masak, sering dihiasi dengan adegan memburu atau haiwan dalam pelepasan yang tinggi, dan tekstil dengan rekabentuk simetrikal juga tetap.

Penggunaan Muqarnas

Muqarnas biasanya digunakan untuk bahagian bawah kubah, pendentif, cornice, squinches, gerbang, dan peti besi dan sering dilihat di mihrab masjid. Mereka boleh sepenuhnya hiasan, atau berfungsi sebagai struktur beban. Bentuk muqarnas yang paling awal, yang terdapat di rantau Mesopotamia, adalah terutamanya struktur.

Kaligrafi

Keghairahan Iran untuk menggunakan skrip itu sebagai kesan artistik kembali ke zaman pra-Islam tetapi ia adalah karya ahli kaligrafi dan penerangan era Islam yang meningkatkan penggunaannya ke seni tinggi yang kami hargai hari ini. Didorong oleh keutamaan Islam untuk seni kaligrafi atas seni perwakilan, ia berkembang dari zaman ke zaman dan dari gaya ke gaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *